Postupci liječenja raka dojke

Kako djevojka sazrijeva, grudi joj rastu. Mnoga stanja dojki postaju istaknuta kako djevojka izrasta u ženu. Anomalije u dojkama mogu biti fizički vidljive, ali anatomska stanja mogu rezultirati psiho -emocionalnim posljedicama. Politelija i polimastija dva su stanja u kojima žena ima više od dvije uobičajene bradavice.

Ponekad se žene rađaju bez jedne ili obje bradavice. Ponekad veličina i udio utječu i na tipična stanja dojki. Najčešće grudi nisu čak ni simetričnog oblika i veličine. Uobičajena je razlika između 30% nesrazmjera s jedne strane na drugu.

Vrlo često je jedino liječenje dobroćudnog stanja dojke objašnjenje i osiguranje stanja. Ponekad su za liječenje dojki potrebne manje ili veće operacije. Procjena benignih stanja dojke može uključivati ​​ultrazvuk, fizikalne preglede, uklanjanje tekućine ili tkiva, mamografiju za analizu.

Ovisno o nekoliko čimbenika, poput vaših simptoma, opsega bolesti, općeg zdravstvenog stanja, vaše tolerancije na liječenje, vaših očekivanja nakon liječenja, liječnika i sami ćete smisliti najprikladniji tretman. Neki od postupaka njege dojki navedeni su u nastavku.

Postupci liječenja raka dojke:

Kirurgija:

Operacija je primarni tretman. To je ujedno i prva linija obrane od raka dojke. Uklanjanje prvih znakova raka dojke može se uspješno liječiti kirurškim zahvatom, osobito u kombinaciji s nekirurškim tretmanima. Nakon što dijagnoza bude dovršena, liječnik će vam objasniti različite mogućnosti operacije te njihove prednosti i nuspojave. Zatim ćete zajedno razgovarati i odlučiti o vrsti operacije i vašim karakteristikama, vašim željama. Postoje dvije vrste operacija dojki, a to su:

Lumpektomija:

Rak dojke

Lumpektomija je postupak koji pomaže ukloniti tumor i neka okolna tkiva uz očuvanje većine umjetnosti dojke. Za otupljivanje područja tumora potrebna je opća ili lokalna anestezija. Tijekom operacije možete odabrati vrstu anestezije koju želite. Mnoge žene nakon operacije podvrgnute su zračenju nekoliko tjedana radi uklanjanja preostalih stanica raka dojke koje prevladavaju u dojkama.

Mastektomija:

Mastektomija je kirurško uklanjanje dojki. Postoji pet vrsta mastektomije koje se kreću od uklanjanja dojki do uklanjanja kancerogenih stanica dojki i nekih zdravih tkiva oko nje. Mnoge se žene odlučuju na rekonstrukciju dojke, ali ponekad žene više vole proteze nego mastektomiju. Mastektomija se izvodi pod općom anestezijom.

Žene koje se odluče za rekonstrukciju dojke također istovremeno obnavljaju grudi. Nakon završetka mastektomije, vaš će liječnik umetnuti odvodnu cijev kako bi iscijedio višak tekućine u vašim dojkama, a zatim zašiti vaš rez, obući ranu i zamotati prsa u čvrsti zavoj koji stisne područje i pomaže u promicanju ozdravljenja. Rekonstrukcija ili obnova vaših dojki može zahtijevati da ostanete u bolnici u prosjeku tri dana, a ponekad čak i malo duže.

Prije otpusta iz bolnice bit će vam prepisani lijekovi protiv boli, a također će vas naučiti i kako se brinuti za vaš rez i ranu. Također će vam biti zakazan pregled od strane vašeg liječnika kako bi provjerio vaš napredak i uklonio šavove. Nakon mastektomije, liječnik će vam predložiti da poduzmete terapiju zračenjem ako je veličina vašeg tumora bila prevelika.

Rak dojke 2

Postupci njege dojki ključni su za smanjenje rizika od problema povezanih s dojkama. Uvijek biste trebali biti na rubu ako primijetite bilo kakve abnormalnosti na ili oko grudi.