Panchakarma – tretmani i njezine prednosti

Što je Panchakarma:

Panchakarma je ajurvedski način čišćenja, pomlađivanja tijela, uma i svijesti. U cijelom je svijetu poznat po svojim blagotvornim učincima na zdravlje. Panchakarma je proces samoizlječenja. To je jedinstven doprinos ayurvede. Tako je poznata i kao ayurveda panchakarma. Značenje riječi Panchakarma je “pet postupaka” i to je skup od pet postupaka koji uklanjaju otrovne elemente iz tijela. Ayurveda panchakarma je specijalizirani postupak koji se izvodi samo pod nadzorom stručnjaka za ayurvedu.

panchakarma

Panchakarma je terapijski proces koji pomaže u preokretanju negativnih učinaka svakodnevnog života. Negativni učinci uključuju toksine u tijelu, koji pak slabe sustav i čine nas osjetljivima na različite specifične, kronične, degenerativne i nespecifične bolesti. Postupci pročišćavanja uključeni u panchakarmu pomažu u razbijanju “amalgamacije” odgovorne za bolest i uspostavljanju ravnoteže među došama odgovornim za napad. Znanstveno je dokazano da ajurvedski tretmani pročišćavanja mogu uspješno ukloniti otrovne tvari i pesticide iz našeg tijela bez ikakvih oštećenja ili nuspojava, a studije su pokazale da je klasičnim Panchakarma tretmanom uklonjeno do 50% toksina koji se mogu otkriti u krvi.

Osim što je dobar za ublažavanje bolesti, također je korisno oruđe za održavanje izvrsnog zdravlja. Pančakarma terapija može vratiti prirodno stanje zdravlja, blagostanja i dobrobiti čišćenjem tijela prepunog otrovnih tvari. Pomaže u uspostavljanju ravnoteže u sustavu i poboljšanju tjelesnih funkcija poput probavnog sustava i svega. Pomaže vam u velikoj mjeri u održavanju procesa unošenjem pozitivnih promjena u svakodnevni način života.

Čini se da je aplikacija Panchakarma vrlo jednostavna. Međutim, učinci su snažni i učinkoviti. To je jedinstvena, prirodna, holistička, zdravstveno vrijedna serija terapijskih tretmana koja otvara suptilne kanale; donose energiju koja poboljšava život čime se povećava vitalnost, dobrobit, samopouzdanje i unutarnji mir.

Panchakarma u doslovnom smislu znači pet radnji / tehnika. Oni su

1) Vamana (izazvano povraćanje/povraćanje)

2) Virechana (čišćenje)

3) Sneha Vasti (dvije vrste medicinskih klistira s dekocijom i nečistoćom)

5) Nasya (lijekovi za nos)

6) Raktamokshana (davanje krvi)

To je pročišćavanje tijela ovim sredstvima. To je potpuni proces transformacije koji opušta i smiruje cijeli tjelesni sustav zajedno s dušom i umom.

Različite prednosti Panchakarme:

1) Pomaže u uklanjanju toksina i toksičnih stanja tjelesnog sustava i uma

2) Vraća ustavnu ravnotežu, čime se poboljšava zdravlje i blagostanje.

3) Jača imunološki sustav tijela, zbog čega tijelo postaje više

otporan na kratkoročne i dugotrajne bolesti.

4) Poznat je po svojim obrnutim učincima na tijelo i um. On poništava negativne učinke stresa na vaše tijelo i um usporavajući proces starenja.

5) Čini da izgledate mlađe i živahnije.

6) Povećava samopouzdanje, snagu, mentalnu jasnoću misli, vitalnost i energiju,

7) Donosi duboko opuštanje tijelu, umu i osjećaju dobrobiti.

8) Uklanja temeljni uzrok bolesti koji različiti alopatski tretmani ne mogu.

9) Povećava mentalnu i tjelesnu učinkovitost.

10) Donosi puno sjaja koži lica i cijelog tijela.

11) Smanjuje višak masnoće iz tijela.

12) Ojačava zglobove tijela i povećava pokretljivost zgloba.

13) Pomaže u vraćanju i zadržavanju snage i izdržljivosti izgubljene tijekom različitih svakodnevnih napornih aktivnosti.

14) Uklanja suvremeni problem nesanice, tjeskobe i drugih mentalnih problema.

15) Uravnotežuje različite sustave našeg tijela poput živčanog sustava, probavnog sustava i krvožilnog sustava. Također pomaže u postizanju fiziološke ravnoteže.

16) Umanjuje proizvodnju stresora u našem tijelu koji su odgovorni za veliki stres u našem svakodnevnom životu.

Mjere opreza pri liječenju Panchakarme:

Kad se osoba podvrgava terapiji Panchakarma ayurvede terapijom, treba se suzdržati od sljedećih aktivnosti:

1) Naporne vježbe.

2) Seksualne aktivnosti.

3) Kasna noć.

4) Glasna glazba.

5) Previše gledanja televizije.

6) Ostale poticajne aktivnosti.

Mogu se izvoditi nježni oblici joge/asana. Treba se držati podalje od sunčeve svjetlosti ili prekomjernog vjetra. Treba konzumirati manje masnu hranu. Glavni fokus treba biti na povrću kuhanom na pari i laganoj hrani.

Liječenje panchakarmom:

Tijekom liječenja panchakarma terapijom pacijent se mora pridržavati nekih ograničenja koja bi također trebala posvetiti neko slobodno vrijeme isključivo njemu. Postupak treba cijelim srcem slijediti s najvećom predanošću. Liječenje Panchakarma terapijom uključuje tri dijela. Oni su:

1. Metode pripreme karme Purve:

A. Pachan:

Pomaže poboljšati probavu.

B. Snehan (unutarnje i vanjsko otklanjanje):

Podmazivanje tijela uglavnom upotrebom ulja ili ghee -a. Od osobe se traži da uzima ljekovito ulje ili ghee u sve većoj količini dok se ne pojave neki posebni znakovi i simptomi. Osoba se mora pridržavati nekih ograničenja, poput pijenja samo tople vode tijekom dana, ne spava danju, jede hranu samo kad je gladna itd..

C. Sweda (Fomentation):

Fomentacija kroz parnu kupelj za stvaranje znoja je “Svedana”. To pomaže pri ukapljivanju doša što im olakšava lakše škakljanje do probavnog kanala.

2. Pradhana karma – glavni postupak:

A. Vamana (inducirano povraćanje/povraćanje):

Ovaj postupak je osobito koristan za bolesti koje nastaju zbog neravnoteže kapha i pitta. Ovim postupkom mogu se izliječiti bolesti poput kroničnog bronhitisa, astme, kožnih bolesti, alergija, herpesa, dijabetesa, sinusitisa, hiperacidnosti.

B. Virechana (Čišćenje):

To je ljekovita terapija pročišćavanja koja uklanja Pitta toksine iz tijela koji su se nakupili u jetri i žučnom mjehuru. Potpuno čisti gastrointestinalni trakt. To je siguran postupak bez ikakvih nuspojava. Ovo je vrlo korisno u liječenju bolesti uzrokovanih pitta došom, npr. Prekomjerna kiselost, herpes, anemija, kožne bolesti itd.

C. Sneha Vasti (dvije vrste ljekovitih klistira s dekocijom i neobrađenim materijalom):

Ljekovita ulja ili gritami koriste se za postavljanje uljnih klistira koji hrane i podmazuju tijelo. Ovaj postupak je koristan za liječenje bolesti uzrokovanih Vata Dosha poput bolova u leđima, distrofija i multiple skleroze itd..

D. Nasya (nazalni lijekovi):

Ovaj proces predstavlja ulijevanje lijekova u nosnice. Može biti u obliku ljekovitog ulja / gheeja, soka ili čak praha. Ovaj postupak je koristan kod bolesti glave i vrata poput sinusitisa, opadanja kose, sijede kose, glavobolje, epilepsije itd..

E. Raktamokshana (davanje krvi):

Ovdje je postupak ispuštanje krvi iz tijela zajedno s došama. Pomaže u liječenju kožnih poremećaja, apscesa, stomatitisa, hipertenzije itd.

3. Paschat karma -post -terapeutske mjere:

A. Samsarjana Karma (Specifična dijetetika):

To se radi kako bi se povećala učinkovitost Panchakarme i uključuje postupno povećanje prehrane pacijenta s tekućine na polutvrdu do normalnu.

B. Dhumapana (pušenje ljekovitih cigara):

C. Pravila za pridržavanje određenih aktivnosti poput apstinencije i konzumiranja lagane hrane.

Ponekad se pijavice mogu koristiti i za puštanje krvi. Ako je manifestacija bolesti lokalna, pijavice su najbolja opcija. Sisaju samo nečistu krv i sami se prolijevaju s mjesta. Oblačenje se mora obaviti naknadno. Snehana i Swedana nisu potrebne ako će se koristiti pijavice.

Cilj panchakarme je uspostaviti ravnotežu bioloških sila i normalno funkcioniranje tkiva, poboljšati probavu i povećati metabolizam, riješiti se bolesti iz samih korijena u tijelu pacijenta, vratiti učinkovito uklanjanje otpadnih tvari i normalno funkcioniranje pet osjetilnih organa i konačno osigurati sklad između tijela, uma i duše.