Kako provjeriti razinu šećera u krvi

Naše tijelo sadrži razine soli i šećera samo po sebi što je jedan od osnovnih zahtjeva koji su potrebni našem tijelu za dobro funkcioniranje. Slično kao što se soli dobivaju iz mineralnih hranjivih tvari, određena hrana i čestice hrane izmiču razgrađenom šećeru, što je u ispravnom obliku obvezan zahtjev tijela.

Šećer u sirovom obliku dobro se miješa s krvlju, pa je tako nastao pojam šećera u krvi. Ove čestice glukoze, međutim, ako su veće u količini, mogle bi krenuti u drugom smjeru koji možda nije toliko zdrav za vaše tijelo. U ovakvim trenucima, tko bi trebao bolje znati o vašoj razini šećera od vas samih. Naravno, uvijek je bolje raditi pod stručnom pomoći i preporukom.

Kako provjeriti razinu šećera u krvi

Što je šećer u krvi?

Ako raspadnemo hranu koju konzumiramo, razbijene čestice daju svjedočanstvo o glukozi, neophodnoj vrsti koju naše tijelo zahtijeva za nastavak fatalnog rada. Sada se ta glukoza, kako bi se distribuirala po cijelom tijelu, miješa s krvlju i tako se skovao pojam šećera u krvi.

70 do 100 mg/dL normalna je razina glukoze u krvi, ona koja se testira tijekom gladovanja može biti između 3,9 i 5,5 mmol/L. Međutim, nakon jela, ispod 9 mmol/L idealno je za osobe s dijabetesom tipa 1. Za one s dijabetesom tipa 2, to bi trebalo biti 8,0 mmol/L nakon jela. Za mjerenje šećera u krvi može se uzeti slučajni test glukoze u plazmi i stoga ne zahtijeva mnogo planiranja. Pazite na idealan raspon i budite pod kontrolom.

U slučaju da se pitate kada napraviti test šećera u krvi, evo vašeg odgovora. Američko udruženje za dijabetes predlaže cilj ispod 180 mg/dl dva sata nakon obroka. Međutim, Američko udruženje kliničkih endokrinologa predlaže cilj ispod 140 ml/dL, dva sata nakon obroka.

Stoga je važno posavjetovati se s liječnikom koja vam meta odgovara. Praćenje glukoze u krvi nakon obroka značajno je jer pokazuje kako vaše tijelo reagira na ugljikohidrate općenito i na određenu hranu. Ako naučite upravljati glukozom u krvi nakon obroka, manji ste rizik od razvoja srčanih bolesti i drugih problema s cirkulacijom.

Test razine šećera u krvi:

Kod kuće možete kupiti aparat za mjerenje šećera u krvi za praćenje razine šećera. Tehnički je poznat kao glukometar.

1. Accu-Check:

Lagan je i koristi manje bolne načine vađenja krvi. Ima jednogodišnje jamstvo i cijena mu je između 1399-1700 INR.

2. Dr.MorepenGluco one BG 03 Glukometar:

Drugi najbolji način za provjeru šećera u krvi je ovaj uređaj koji je također mjerač glukoze na bazi biosenzora. Kutija se sastoji od LCD monitora i 10 kodiranih traka, jednog uređaja za ubadanje i korisničkog priručnika. Cijena mu je 600-800 INR i vodi evidenciju o razinama. )

3. Omron mjerač glukoze HGM 112:

Mjerač glukoze Omron HGM 112 vjerojatno je najlakši stroj za ispitivanje i uređaj otkriva rabljene trake. Ima sustav automatskog kodiranja pa je postupak postavljanja prilično jednostavan. Cijena mu je 650-1000 INR i lako je dostupan.

4. Johnson & Johnson One Touch:

Težak je oko 36 grama i ima monitor s 50 besplatnih test traka. Uređaj dolazi s alarmom koji će vas obavijestiti o svakom padu ili povećanju razine šećera. Cijena je između 700-1000 INR.

5. Mjerač glukoze Dr.Morepen Gluco One BG 02:

To također ne zahtijeva kodiranje za postavljanje. Rezultati se dobivaju u samo 7 sekundi i dolaze s prethodno kodiranim test trakama. Također vam pokazuje keton u krvi. Cijena mu je 600-800 INR.

Koliko loše može biti?

Svjedočimo da malo glukoze u sustavu nikome nije naštetilo. Međutim, ako to prepustimo prirodi i razina šećera u krvi poraste više nego je potrebno, inzulin, hormon koji izlučuje naš tjelesni organ, počet će djelovati na žitarice pokušavajući ga smanjiti na odgovarajuću razinu. Isto se događa s nedovoljnom proizvodnjom glukoze gdje se inzulin proizvodi kako bi se razine zadržale pod kontrolom. No da prijeđemo na stvar, kad stvari krenu naopako, smrtonosni dijabetes bit će vam prijatelj do kraja života.

Kako držati stvari pod kontrolom?

Vraćajući se na temu, današnji članak govori o tome kako provjeriti razinu šećera u krvi, a evo kako se cijela stvar smanjuje.

Tehnologija nam je ovih dana jako dobro došla, dala nam je mehanizme i ideje za rad tako da ne moramo trčati liječniku svaki put kad imamo pad tlaka ili prehladu i gripu. Ovih dana dobivate aparate za provjeru šećera u krvi, slično ACU CHECK -u koji vam omogućuje da kod kuće provjerite šećer u krvi i sami odredite rezultate.

Prethodna provjera:

Prije nego započnete postupak, svakako operite ruke, po mogućnosti uklonite svaku mogućnost prljavštine i dok ste već tu, zašto ne upotrijebite malo mlake tople vode za poboljšanje protoka krvi, što će vam pomoći da lako izvučete krv bez ikakvih problema.

Pročitaj uputstva:

Kad kupujete opremu, uvijek postoji priručnik ili knjižica s uputama koja će vas voditi kroz proces. Obično se možete prepoznati s različitim dijelovima, a jedan takav dio je traka koju je potrebno pripremiti odmah.

Test krvi za dijabetes: kako to učiniti?

Sada počnite s uključivanjem mjerača na opremi koja će vam pomoći da utvrdite jesu li razine šećera do oznake ili nisu.

  1. Obično je idealno preporučeno mjesto vrh prstiju, ali pazite da promijenite između prstiju i da se ne oslanjate stalno na jedan prst.
  2. Sada upotrijebite uređaj za probadanje koji će doći s malim elementom poput štrcaljke koji će vam omogućiti da izvučete kap krvi koju je potrebno isporučiti na test traku dok je još svježa.
  3. Sve što trebate učiniti je dodirnuti test traku i krv će se tamo prenijeti.

    Nakon što završite, pričekajte malo, ovisno o sposobnosti vaše opreme da proizvede rezultat zadanom brzinom. Sada kada ste čekali, rezultat će se prikazati na zaslonu vašeg mjerača.

Nivo šećera u krvi uvijek mora biti pod kontrolom. Hrana koju svakodnevno jedemo ima vlastiti udio šećera. Glukozu u krvi treba držati u uskom rasponu. Inzulin i glukagon omogućuju održavanje na odgovarajućoj razini. Pazite na simptome i odmah poduzmite mjere. Bolje spriječiti nego liječiti!