Kako očuvati oči zdravim i lijepim?

Imate li problema s vidom? Želite li očuvati oči zdravim? Ne brinite! Ovdje smo da vam pomognemo. Oko nije ništa drugo do odraz vaše duše. Oči igraju važnu ulogu u našem životu kao prozori u svijet. Većina ljudi ne pridaje mnogo pažnje vrijednom daru vizije. Za svakog pojedinca vrlo je važno očuvati zdravlje očiju. Stoga vam danas u ovom članku govorimo o nekim savjetima za očuvanje očiju zdravim.

kako očuvati zdrave oči

Najbolji savjeti za očuvanje zdravlja očiju:

U nastavku smo spomenuli neke savjete koji su jako korisni za vaše oči jer ih održava zdravima. Oni su sljedeći;

1. Koristite zaštitnu odjeću za oči:

Mnoge ozljede oka mogu se izbjeći samo korištenjem zaštitnih naočala, štitnika za oči ili sportskih naočala. Neizvjesnost vaših interesa ili radne stanice povećavaju vjerojatnost oštećenja oka. Neki sportovi, na primjer hokej na ledu, lacrosse, racquetball, također uzrokuju oštećenje oka.

2. Omogućite odmor vašim očima:

Nesigurnost čim posvetite puno vremena računalu ili se usredotočite na bilo koju stvar, u tom trenutku previdite da trepnete i tada vam se oči mogu iscrpiti. Pokušajte zakon 20-20-20 i za to morate svakih 20 minuta odvraćati pogled na 20 stopa suprotno od vas s ciljem 20 sekundi. Na taj način vaše oči dobivaju opuštanje i pogodnosti za održavanje odgovarajuće vlažnosti i smanjenje očnog tlaka.

3. Ostavite pušenje:

Mnoge su bolesti koje se javljaju zbog pušenja, poput oštećenja vidnog živca, makularne degeneracije i katarakte. Stoga, ako želite očuvati oči zdravim, vrlo je važno izbjegavati pušenje.

4. Pregled očiju je obavezan:

Preporučuje se jednom godišnje napraviti očni pregled jer se vizualizacija može pogoršati toliko postupno da to ne možete identificirati. Nekoliko očnih poremećaja, poput dijabetičke očne bolesti, starosne makularne degeneracije i glaukoma, možda neće osigurati znakove. Prošireni pregled očiju igra važnu ulogu u hvatanju poteškoća u oku.

5. Jedite za zdravlje očiju:

Vaša redovita prehrana uključuje hranjive tvari kao što su lutein, omega-3 masne kiseline cink, vitamini E i C vrlo su korisni za sprječavanje vaših očiju od poteškoća s vidom. Dakle, konzumirajte zeleno povrće poput špinata, krastavca, kelja i masnu ribu poput tune, lososa, jaja, graha, orašastih plodova, plus dodatne proteinske baze bez mesa, kao i naranče, agrume ili tekućine, mrkvu, breskve, rajčice, papaja, češnjak, puretina, mango, piletina, jogurt i sjemenke suncokreta.

6. Održavajte zdravu težinu:

Konzumacija dobro proporcionalne hrane pomaže vam da zadržite jaku težinu koja vam smanjuje vjerojatnost da ćete oboljeti od pretilosti, na primjer dijabetesa tipa 2. Težina povećava opasnost od dijabetesa, kao i dodatne okolnosti koje vam mogu ometati oči.

7. Izbjegavajte nastavak gledanja na zaslon računala:

Celodnevno gledanje za računarom odgovorno je za zamućen vid, suhe oči, naprezanje očiju, bolove u ramenima, glavobolje, leđa i vrat. Postavite svoje računalo u model sa svrhom da su vam oči jednake s gornjim dijelom monitora. Po želji upotrijebite monitor protiv odsjaja.

8. Zaštita od sunčevih zraka:

UV ili ultraljubičaste zrake mogu naštetiti vašim očima, kao i dovesti do makularne degeneracije, astigmatizma i katarakte. Stoga je vrlo važno nositi točnu vrstu sunčanih naočala koje dobro štite vaše oči od UV zraka. Odaberite sunčane naočale koje blokiraju 99 % do 100 % zajedno UVB i UVA zraka. Omotavajuće leće podržavaju obranu vaših očiju sa strane. Polarizirane leće smanjuju odsjaj tijekom vožnje.