Koliko je sigurno jesti odrezak dok ste trudni?

Najveći problem svake žene tijekom trudnoće je izbjegavanje konzumiranja njihovih najomiljenijih delicija i iskreno govoreći to ih čini nervoznima, ali na to se ne može požaliti. Dakle, jedno od čestih pitanja koje postavljaju trudnice jest mogu li jesti odrezak ili ne, a to ovisi o planu prehrane koji vam je liječnik savjetovao. Sada postoje određene prednosti konzumiranja odrezaka tijekom trudnoće, ali odrezak je zdrav samo ako se dobro skuha. Sirovi ili polukuhani odrezak može naštetiti fetusu. Pa možete li jesti steak u trudnoći? Pa, odgovor je da.

Koliko je sigurno jesti odrezak dok ste trudni

Saznajte više o rizicima, učincima i prednostima jedenja odrezaka u trudnoći:

Prednosti konzumiranja odrezaka u trudnoći:

 • Prema istraživanju provedenom na nizozemskim ženama, vjerojatnost da će beba dobiti grčeve smanjuje se kad povećaju unos odrezaka.
 • Odrezak je također dobar izvor željeza i bjelančevina koji su vrlo potrebni tijekom trudnoće.
 • Vitamin B12 prisutan je u visokim količinama u bifteku koji pomaže u razvoju živčanih stanica u bebinom mozgu, a poboljšava i cikluse spavanja. Tako je odrezak tijekom trudnoće vrlo koristan.
 • Trudnice osjećaju iritaciju nakon konzumiranja hrane; iritacija se može smanjiti konzumiranjem odrezaka. Dakle, konzumiranje odrezaka tijekom trudnoće ima brojne zdravstvene prednosti.

Infekcije od bifteka tijekom trudnoće:

Nema rizika kao takvog što se tiče konzumiranja odrezaka tijekom trudnoće. No, postoji nekoliko stvari koje mogu uzrokovati infekcije ako jedete odrezak, odrezak ako nije dobro skuhan ili sirovi odrezak može vam uzrokovati probleme u trudnoći. Postoje šanse za širenje infekcija i unošenje raznih štetnih bakterija u vaše tijelo.

 • Nekuhani odrezak sadrži bakterije koje uzrokuju salmonelu.
 • Svima je poznato da imunološki sustav tijekom trudnoće slabi pa tijelo ne odbacuje fetus kao strano tijelo. U ovoj ste fazi skloni infekciji.

Opasnosti od bifteka tijekom trudnoće:

Rizici nastaju zbog konzumiranja nekuhanog odreska tijekom trudnoće; ti rizici mogu biti opasni po život fetusa, kao i majke.

 • Od salmonele se osjećate jako bolesno, iako općenito ne utječe na fetus.
 • Salmonella typhi; rijetka vrsta salmonele može naštetiti fetusu i povećava šanse za prijevremeni porod, pobačaj ili mrtvorođenče.
 • Listeria je također pronađena kao glavni razlog prijevremenog poroda, pobačaja ili infekcije u novorođenog djeteta.

Dugoročni učinci odrezaka u trudnoći:

Sada, čak i nakon što smo vas obavijestili o svim rizicima i infekcijama uzrokovanim jedenjem nekuhanog ili sirovog odreska, ako i dalje jedete nekuhani odrezak, budite spremni za dugoročni učinak koji ne samo da može naštetiti vašoj trudnoći, već će uzrokovati i probleme u razvoju djeteta unutar tebe. Dugoročne učinke osjetit ćete ako nastavite jesti sirovi odrezak dugo.

 • Dugoročni učinci toksoplazmoze mogu povećati razinu infekcija u vašem nerođenom djetetu.
 • Vaše nerođeno dijete može preživjeti od razvojnih poremećaja poput mentalnih nedostataka, problema sa sluhom ili vidom i autizma.
 • Ako kongenitalna toksoplazmoza inficira vašu bebu, ona može patiti od plućnih poremećaja, povećane slezene ili problema s jetrom.

Prevencija:

Čak i ako vas sve gore navedene informacije ne mogu odvratiti od izbjegavanja ili smanjenja unosa odrezaka tijekom trudnoće. Evo nekoliko savjeta za prevenciju koji će vam pomoći da konzumirate zdrav odrezak koji će vam prije pomoći u trudnoći.

 • Pravilno kuhanje ubit će gotovo sve bakterije i parazite koji se nalaze u odrezku
 • Tijekom kuhanja odrezaka sokovi moraju biti bistri, a ne crveni ili ružičasti
 • Nekuhani odrezak dobro operite kako biste bili sigurni da nema kontaminiranih sokova.

Mogu li trudnice jesti odreske 2

Trudnica mora biti jako oprezna što jede, a što ne. Mnogo bakterija iz kontaminirane hrane može uzrokovati ozbiljne probleme i bebi i mami. Bakterije se mogu ubiti kuhanjem na visokim temperaturama. Stoga se savjetuje da jedete samo kuhani odrezak kako biste bili sigurni da se vašoj bebi ništa neće dogoditi.