18 nevjerojatnih prednosti kokosovog ulja za kožu, kosu i zdravlje

Kokosovo ulje poznato je i kao ulje čuda koje je vrlo popularno za pružanje najboljih dobrobiti koži, zdravlju i kosi korisnika. Kokosovo ulje nije postalo poznato tek sada, već je kokosovo ulje i njegova uporaba poznato od davnina.

Kokosi su se prvi put uzgajali u zemljama jugoistočne Azije zajedno s regijama Indije, Šri Lanke, Maldiva i Lakadiva. Vjeruje se da je kokosovo ulje prvi put pronađeno u 5. stoljeću ili u 9. stoljeću, a do sada se koristi za mnoge njegove nevjerojatne dobrobiti.

zdravstvene prednosti kokosovog ulja

Prednosti kokosovog ulja na tijelu nisu ograničene samo na njegu kože, već se dobrobiti korištenja kokosovog ulja protežu i na zdravlje i kosu korisnika. Evo nekih naziva kokosovog ulja na različitim jezicima:

 • Teluški: Kobbari Nune
 • Hindski: Naariyal ka tel
 • Tamil: Tenkay Enney
 • Marati: Khobarela Tela
 • Malajalamski: Veliccenna

Što je kokosovo ulje?

Kokosovo ulje je jestivo ulje koje se ekstrahira iz mesa zrelih smeđih kokosa. Svježe kokosovo ulje pravilno izvučeno može trajati do 6 mjeseci bez kvarenja, pa se korisnici mogu ovisno o kokosovom ulju i njegovim blagodatima zadovoljiti za sve njihove potrebe. Postoji mnogo načina na koje možete koristiti kokosovo ulje i iskoristiti prednosti pijenja kokosovog ulja za cijelo tijelo.

Je li kokosovo ulje dobro za zdravlje?

Da, kokosovo ulje izuzetno je korisno za zdravlje. Na kraju, korištenje organskog kokosovog ulja ne utječe samo na zdravlje, već se različite prednosti kokosovog ulja mogu koristiti za kožu, kao i za kosu. Dakle, kokosovo ulje djeluje kao cjelovit paket za dobrobit cijelog tijela i općeg zdravlja korisnika.

Važnost kokosovog ulja:

Različite dostupne zdravstvene prednosti kokosovog ulja odražavaju važnost kokosovog ulja u našem svakodnevnom životu. Sadrži svu odgovarajuću količinu hranjivih tvari i vitamina koji donose neke od fantastičnih prednosti za zdravlje, kosu i kožu korisnika. S obzirom na razne prednosti kuhanja s kokosovim uljem, mnogi ga koriste za kuhanje i pripremu jela.

Kako napraviti kokosovo ulje?

Nije potrebno kupiti kokosovo ulje na tržištu kako biste iskoristili organsku upotrebu kokosovog ulja na najbolji način. Kokosovo ulje možete napraviti i kod kuće slijedeći neke jednostavne korake. Pobrinite se da koristite zreli smeđi kokos, a ne mladi zeleni kokos za dobivanje maksimalnog ulja iz kokosa.

Potrebni sastojci:

 • 1 smeđi kokos
 • Mješalica za hranu
 • Štednjak
 • Tave
 • Nož
 • Gaza

Kako napraviti postupak:

 • Uzmite zreli kokos i pustite da mu sva voda izađe prije nego što krenete dalje.
 • Nakon što sva voda istekne iz kokosa, kokos prerežite na dvije polovice.
 • Nakon što kokos prerežete i otvorite na dvije polovice, izvadite sve meso kokosa.
 • Nakon što je gotovo, sve ekstrahirano kokosovo meso narežite na manje komade, a zatim ih stavite u blender.
 • Dodajte malo vruće vode i miješajte dok ne dobijete glatku pastu.
 • Odvojite vodu od vrhnja pomoću gaze.
 • Nakon toga vrhnje kuhajte na štednjaku oko 45 – 50 minuta kako biste dobili željeno kokosovo ulje.
 • Na kraju, filtrirajte ekstrahirano kokosovo ulje i spremno je za upotrebu i za iskorištavanje prednosti čistog kokosovog ulja.

Kako koristiti kokosovo ulje?

Kako biste najbolje iskoristili čisto kokosovo ulje, trebali biste biti sigurni kako koristiti kokosovo ulje. Ako koristite kokosovo ulje u neprikladnoj količini ili na pogrešan način, možda ćete se morati suočiti i s nekim mogućim nuspojavama.

Stoga se uvijek trebate posavjetovati sa svojim zdravstvenim stručnjacima o tome kako koristiti kokosovo ulje za ostvarivanje samo potrebnih dobrobiti. Iako se kokosovo ulje može koristiti samo za sebe, ono se također može pomiješati s drugim eteričnim uljima i sastojcima za maksimiziranje prednosti.

Nutritivne prednosti kokosovog ulja:

Da biste iskoristili najbolje prednosti pijenja kokosovog ulja, bitno je biti svjestan prehrane kokosovim uljem. Posjedovanje potrebnih informacija pomoći će korisnicima da budu svjesni vitamina kokosovog ulja, kalorija kokosovog ulja, proteina kokosovog ulja i vlakana kokosovog ulja.

Evo nekih činjenica o nutritivnoj vrijednosti kokosovog ulja koje biste trebali biti svjesni kako biste bolje iskoristili sve blagodati kokosovog ulja.

 • Kalorije: 862
 • Ukupno masti: 100 grama
 • Zasićene masti: 87 g
 • Kolesterol: 0 mg
 • Natrij: 0 mg
 • Ukupni ugljikohidrati: 0 gr
 • Dijetalna vlakna: 0 gr
 • Šećer: 0 gr

Bez sumnje, odgovarajuće znanje o točnoj vrijednosti proteina kokosovog ulja, vlakana kokosovog ulja, kalorija kokosovog ulja i vitamina kokosovog ulja omogućit će korisnicima da bolje iskoriste ulje bez suočavanja s bilo kojim od mogućih nuspojava.

Zdravstvene prednosti kokosovog ulja:

koristi kokosovo ulje

Kokosovo ulje je sve-u-jednom rješenje koje sadrži sve esencijalne vitamine i hranjive tvari koje korisnicima mogu donijeti različite zdravstvene dobrobiti. Sigurno možete poboljšati svoje zdravlje uključivanjem prednosti konzumiranja kokosovog ulja u svoju prehranu ili korištenjem za kuhanje.

Ako još uvijek niste svjesni zdravstvenih prednosti kokosovog ulja, tada možete pronaći sve potrebne informacije o istom. Postignite ravnotežu između upotrebe i koristi kokosovog ulja i obogatite svoje zdravlje na najbolji mogući način. Evo nekih zdravstvenih prednosti kokosovog ulja. Pogledajmo ih.

1. Kokosovo ulje je antimikrobno i antivirusno:

Govoreći o nekim od običnog kokosovog ulja i zdravstvenim prednostima, možete najbolje iskoristiti njegova antimikrobna i antivirusna svojstva. Da, kokosovo ulje bogat je izvor laurinske kiseline i zasićenih masti što pomaže u tome da kokosovo ulje postane odličan sastojak s antimikrobnim i antivirusnim svojstvima.

Kako koristiti:

 • Pobrinite se da koristite zdravstvene prednosti djevičanskog kokosovog ulja kako biste dobili najviše ovih svojstava u najčišćem obliku.
 • Najbolji način da iskoristite prednosti prirodnog kokosovog ulja je da ga jedete svaki dan ujutro i navečer natašte.
 • Međutim, trebali biste uzeti samo 1-2 žličice kokosovog ulja kako biste bili zaštićeni od nuspojava kokosovog ulja.

2. Snižava razinu kolesterola:

Jeste li svjesni nekih nevjerojatnih prednosti kokosovog ulja? Ako ne, iznenadit ćete se kad redovitim unosom kokosovog ulja smanjite razinu kolesterola. Česta uporaba kokosovog ulja u prehrani pomaže u stvaranju dobrog HDL kolesterola zbog prisutnosti zasićenih masti. Uz to, pomaže i u smanjenju utjecaja štetnog kolesterola na tijelo.

Kako koristiti:

 • Sve što trebate znati je kako dobiti kokosovo ulje kao dodatak prehrani za održavanje razine kolesterola pod kontrolom.
 • Možete ujutro popiti djevičansko kokosovo ulje ili možete umiješati malo kokosovog ulja u obično ulje od gorušice, a zatim skuhati hranu.

3. Promiče mršavljenje:

Jeste li svjesni činjenice da svakodnevnom konzumacijom kokosovog ulja zapravo možete izgubiti višak tjelesne masti i težine? Da, moguće je jer je kokosovo ulje bogat izvor triglicerida srednjeg lanca koji mogu pomoći u jednostavnom uklanjanju dodatne tjelesne težine i masti.

Kako koristiti:

 • Ako želite iskoristiti ove stvarne prednosti kokosovog ulja, tada biste za svoje potrebe kuhanja trebali koristiti kokosovo ulje.
 • Pomiješajte malo kokosovog ulja i maslinovog ulja, a zatim ovu mješavinu svakodnevno koristite za kuhanje.
 • To će donijeti najbolje i brze koristi kada trebate izgubiti višak kilograma.

4. Promiče zdravlje srca:

Ako želite očuvati srce zdravim, redovito konzumirajte određenu količinu kokosovog ulja. Iako bi moglo zvučati pomalo zbunjujuće, isto su primijetili i zdravstveni stručnjaci. Zasićene masti prisutne u kokosovom ulju pomažu u stvaranju dobrog kolesterola uz kontrolu razine lošeg kolesterola. Cjelokupni utjecaj ovoga ima tendenciju promicanja zdravlja srca, uz izlječenje nekih povezanih srčanih problema korištenjem ljekovitih prednosti kokosovog ulja.

Kako koristiti:

 • Možete popiti malo djevičanskog kokosovog ulja ujutro i navečer i možete održati svoje srce u dobrom stanju.

5. Liječi UTI i infekcije bubrega:

Bubrežni problemi i infekcije vrlo su važni i mogu postati ozbiljni ako se o njima ne vodi odgovarajuća skrb. Jedan od najjednostavnijih načina za sprječavanje bubrežnih problema je unos kokosovog ulja u prehranu. Ovo je jedna od dnevnih prednosti kokosovog ulja koja može spriječiti neke od ključnih problema s bubrezima. Zasićene masti prisutne u kokosovom ulju pomažu tijelu da poboljša svoju sposobnost boljeg iskorištavanja omega-3 masnih kiselina koje mogu izliječiti infekcije bubrega.

Kako koristiti:

 • Možete popiti 1-2 žličice kokosovog ulja ujutro i svom tijelu dati dovoljno mogućnosti da maksimalno iskoristi omega-3 masne kiseline za liječenje svih vrsta bubrežnih infekcija.

6. Pojačajte imunološki sustav:

Zahvaljujući blagodatima kokosovog ulja, možete ojačati i imunološki sustav. Kokosovo ulje sadrži sve potrebne vitamine i hranjive tvari neophodne za jačanje imunološkog sustava na najbolji mogući način. Jedan od glavnih nutrijenata koji pomažu u jačanju imunološkog sustava je laurinska kiselina koja se pretvara u monolaurin za borbu protiv problema prisutnih u imunološkom sustavu.

Kako koristiti:

 • Svakako uključite kokosovo ulje u bilo koji oblik u obroke kako biste iskoristili njegove dobrobiti za imunološki sustav.
 • Najbolji način je da svoja jela skuhate u mješavini kokosovog ulja i maslinovog ulja za maksimiziranje dobrobiti za imunološki sustav.

7. Poboljšava pamćenje i rad mozga:

Ističući jednu od glavnih upotreba kokosovog ulja i zdravstvene prednosti, može se koristiti za poboljšanje memorije i funkcije mozga svojih korisnika. Ketoni imaju važnu ulogu u jačanju pamćenja i snage mozga zajedno s dobrim zasićenim mastima. Oba ta potrebna sastojka dostupna su u izobilju u kokosovom ulju, pa se kao rezultat toga kokosovo ulje može koristiti za poboljšanje moždane funkcije.

Kako koristiti:

 • Ovo je jedna od glavnih prednosti prirodnog kokosovog ulja koju čak sugeriraju mnogi zdravstveni stručnjaci.
 • Stoga, kako biste povećali ketone i zasićene masti, pobrinite se da maksimalno iskoristite djevičansko kokosovo ulje koje konzumirate ujutro i navečer.

8. Poboljšava probavu i smanjuje čir na želucu:

Ako imate jak probavni sustav, tada možete spriječiti većinu bolesti i tegoba bez ikakvih problema. Međutim, ako se borite sa lošim probavnim sustavom, tada možete koristiti blagotvorna svojstva jestivog kokosovog ulja za poboljšanje istog. Antibakterijska svojstva kokosovog ulja pomažu u lakoj probavi uz bolju apsorpciju drugih hranjivih tvari u želucu.

Kako koristiti:

 • Da biste iskoristili najbolje prednosti kokosovog ulja i pića, popijte malo kokosovog ulja ujutro, a posebno prije spavanja.
 • Sigurno ćete imati zdravu probavu sljedećeg jutra.
 • Neka vam navika bude konzumiranje malo kokosovog ulja u prehrani kako se nikada ne biste suočili s problemima s probavom.

9. Kokosovo ulje pomaže u regulaciji šećera u krvi:

Jedna od bitnih prednosti konzumiranja kokosovog ulja je njegova sposobnost kontrole šećera u krvi. Ovo je jedna od rijetkih prednosti kokosovog ulja koja nije toliko popularna među mnogim korisnicima. Budući da je kokosovo ulje bogato trigliceridima srednjeg lanca koji pomaže u stabilizaciji i uravnoteženju razine šećera u krvi za korisnike.

Kako koristiti:

 • Uz njegovu uporabu za regulaciju šećera u krvi, redovita konzumacija kokosovog ulja može se pokazati korisnom u sprječavanju problema dijabetesa.
 • Sve što trebate učiniti je kuhati hranu na kokosovom ulju ili popiti malo kokosovog ulja ujutro natašte.
 • Međutim, ako imate visoku razinu šećera, tada možete jesti kokosovo ulje, i ujutro i navečer.

10. Kokosovo ulje može liječiti rak:

U mnogim vrstama istraživanja primijećeno je da zasićene masti prisutne u kokosovom ulju pomažu u prevenciji i liječenju raka i njegovih simptoma. Redoviti unos kokosovog ulja pomaže u isporučivanju dnevnih blagodati kokosovog ulja tijelu, što zauzvrat sprječava mogućnost pojave stanica koje izazivaju rak.

Kako koristiti:

 • Uz ovu dobrobit, govoreći o ljekovitim prednostima kokosovog ulja, tada se kokosovo ulje može koristiti i za prevladavanje utjecaja kemoterapije.
 • Ovo je jedna od glavnih medicinskih prednosti kokosovog ulja koja se može iskoristiti ako popijete malo kokosovog ulja ujutro i navečer.
 • Također možete pomiješati malo kokosovog ulja, maslinovog ulja i ulja senfa, a zatim pripremiti svu hranu u ovoj mješavini ulja.

11. Kokosovo ulje je prirodni lijek protiv bolova:

Govoreći o prednostima djevičanskog kokosovog ulja, možete ga koristiti kao učinkovito sredstvo protiv boli. Djevičansko kokosovo ulje sadrži potrebna protuupalna i analgetska svojstva koja pomažu u smanjenju boli zajedno s zacjeljivanjem rane.

Kako koristiti:

 • Za bilo kakve vanjske ozljede na to možete nanijeti djevičansko kokosovo ulje i ostvariti njegove prednosti u obliku smanjenja boli i zacjeljivanja ozljede.
 • S druge strane, za sve unutarnje ozljede možete popiti malo djevičanskog kokosovog ulja kako biste najbolje iskoristili prednosti djevičanskog kokosovog ulja.
 • Međutim, prije nego što uzmete ove medicinske prednosti kokosovog ulja, ne zaboravite se posavjetovati sa svojim liječnikom o svojoj situaciji kako biste izbjegli bilo kakve nuspojave.

Prednosti kokosovog ulja na koži:

zdravstvene prednosti kokosovog ulja

Uz razne zdravstvene prednosti kokosovog ulja, ovaj fantastični sastojak možete koristiti i za postizanje izvrsnih blagodati za kožu. Zahvaljujući nutritivnoj vrijednosti kokosovog ulja, ono može koži pružiti neke od najboljih prednosti koje vam mogu pružiti vrhunsku željenu ljepotu.

Zanimaju li vas različiti načini na koje možete koristiti kokosovo ulje za svoju kožu? Evo nekih prednosti djevičanskog kokosovog ulja za kožu koje možete dobiti:

1. Spriječite strije:

Jedno od glavnih korištenja kokosovog ulja za kožu je njegova sposobnost da smanji i spriječi stvaranje strija. Hidratantna svojstva kokosovog ulja zajedno s antimikrobnim svojstvima jednostavno su savršena za sprječavanje stvaranja strija i mnogih infekcija. Koža potpuno apsorbira ulje i tako nudi maksimalne prednosti cijelom tijelu.

Kako koristiti:

 • Također, antioksidansi prisutni u kokosovom ulju pomažu u poboljšanju teksture kože i čine je glatkom.
 • Pomiješajte malo kokosovog ulja s gelom aloe vere i ružinom vodom, a zatim ih isto nanesite na strije 2-3 puta tijekom dana i jednu noć prije spavanja.
 • Ponovite istu radnju osim ako i dok vaše strije potpuno ne nestanu i dok ne budete zadovoljni rezultatima.

2. Navlažite tijelo:

Mnoga su istraživanja primijetila da je kokosovo ulje jedna od najboljih stvari koje možete nanijeti na kožu kako biste je navlažili. Ovo je jedna od najboljih prednosti kokosovog ulja na koži, posebno tijekom zimske sezone kada je tijelu potrebno više minijaturizacije nego bilo koje drugo godišnje doba. Kokosovo ulje za kožu nije ograničeno samo na vlaženje kože, već se može koristiti i za suzbijanje akni i drugih kožnih infekcija.

Kako koristiti:

 • Pomiješajte dio kokosovog ulja s eteričnim uljima, a zatim ga nanesite na lice i tijelo kako biste svjedočili blagodatima kokosovog ulja na licu.
 • Budući da tijelo i lice u potpunosti upijaju kokosovo ulje, ono će iznutra navlažiti tijelo.
 • Ovu mješavinu nanesite navečer kako biste ostvarili maksimalnu korist.

3. Nahranite ispucale zanoktice:

Ako tražite prirodan i učinkovit lijek za izliječenje ispucale zanoktice, razmislite o nanošenju kokosovog ulja na njih. Liječenje ispucale zanoktice s minimalnom boli i borbom jedna je od najboljih upotreba kokosovog ulja na koju se korisnici mogu osloniti. Kokosovo ulje vlaži kožu što je jedna od glavnih potreba za brzo izliječenje zanoktica. Uz to, protuupalna i antibakterijska svojstva kokosovog ulja pomažu u suzbijanju pogoršanja problema.

Kako koristiti:

 • Da biste iskoristili ove prednosti kokosovog ulja na koži, svakako nanesite djevičansko ili prirodno kokosovo ulje na ispucalu zanokticu oko 5-6 puta dnevno.
 • To će donijeti potrebne prednosti u roku od 2-3 dana od podnošenja zahtjeva.

4. Uklonite šminku s očiju:

Svi se u svakodnevnom životu koristimo šminkom. Međutim, uklanjanje šminke nije tako jednostavno i ugodno kao nanošenje šminke, pa su joj potrebni neki učinkoviti sastojci koji mogu ukloniti šminku. Ovdje možete iskoristiti maksimalne prednosti kokosovog ulja na licu jednostavnim uklanjanjem nanesene šminke uz hidrataciju kože.

Kako koristiti:

 • Zagrijte oko 1 žličicu kokosovog ulja, a zatim masirajte isto lice oko 2-3 minute.
 • Vaša šminka će se odmah početi topiti, što se kasnije može lako ukloniti.
 • Dok nanosite kokosovo ulje na lice, možete biti sigurni da se nećete suočiti s nikakvom štetom i da ćete samo imati koristi od kokosovog ulja na licu.

Prednosti kokosovog ulja za kosu:

Prednosti kokosovog ulja za kosu

Dok govorimo o zdravlju i dobrobiti kože za kokosovo ulje, ne zaboravimo na prednosti kokosovog ulja za kosu. Kokosovo ulje bilo je jedno od omiljenih za masažu i primjenu kose od davnina. Zapravo, bilo je vrijeme kada su ljudi vjerovali samo kokosovom ulju za nanošenje na kosu.

Želite li znati glavne prednosti kokosovog ulja za vašu kosu? Ako da, onda su neke od dobrih upotreba kokosovog ulja koje možete koristiti za kosu:

1. Potaknite rast kose:

Jedno od glavnih korištenja kokosovog ulja za kosu povezano je s rastom kose. Ovo je jedna od upotreba kokosovog ulja koju ljudi koriste već dugi niz godina. Razni antioksidansi, antibakterijska i antimikrobna svojstva prisutna u kokosovom ulju pomažu u osiguravanju dovoljne cirkulacije krvi u tjemenu, što zauzvrat pomaže u poboljšanju rasta kose.

Kako koristiti:

 • Nije samo to, već i kokosovo ulje pomaže u poboljšanju kvalitete kose uz poboljšanje njihovog rasta.
 • Pomiješajte malo kokosovog ulja s bademovim uljem i zagrijte smjesu prije nanošenja na tjeme i kosu.
 • Ostavite oko 25-30 minuta prije pranja i ponovite isto 1-2 puta tjedno kako biste dobili prekrasnu dugu kosu.

2. Sprječavanje oštećenja kose:

Ako ste se borili s raznim oštećenjima kose i tražite učinkovit i prirodan način za kontrolu oštećenja kose, tada se možete osloniti na dostupne kokosovo ulje kako biste ih se riješili. Zahvaljujući antibakterijskim i antimikrobnim svojstvima kokosovog ulja, može izliječiti i spriječiti mnoga oštećenja kose te njene simptome i razloge.

Kako koristiti:

 • Sve što trebate učiniti je nanijeti toplo kokosovo ulje na vlasište otprilike 2-3 puta tjedno kako biste dobili ovu nevjerojatnu korist za kosu i tjeme.
 • Također možete vjerovati blagodatima ekstra djevičanskog kokosovog ulja za maksimiziranje rezultata.

3. Zaustavlja sijedenje kose i ćelavost:

Uočeno je da redovitom primjenom kokosovog ulja na kosu i tjeme možete kontrolirati problem sijede kose. Prosijeda kosa jedan je od čestih problema koji muči svakoga s vremenom, a sada čak i prije stvarnog vremena. No, uz učinkovitu uporabu kokosovog ulja, možete se osloniti na prednosti kokosovog ulja za kosu i spriječiti problem sijede kose.

Kako koristiti:

 • Zagrijte malo kokosovog ulja, a zatim ga nanesite po cijeloj kosi i tjemenu.
 • Ostavite ga preko noći ili najmanje 30 minuta prije pranja.
 • Ponovite nanošenje kokosovog ulja na kosu 2 puta tjedno i svjedočite potrebnim rezultatima protiv sijede kose.

Nuspojave kokosovog ulja:

Nije mnogo ljudi svjesno činjenice da ćete se unatoč raznim prednostima čistog kokosovog ulja možda morati suočiti i s nekim nuspojavama kokosovog ulja. Da, postoje neke nuspojave povezane s kokosovim uljem, pa ga treba uzeti s odgovarajućom njegom i nakon odgovarajuće konzultacije sa zdravstvenim stručnjakom.

Ako niste svjesni nuspojava povezanih s kokosovim uljem, evo nekih od njih koje morate imati na umu:

 • Može povisiti razinu kolesterola.
 • Može izazvati neke alergije.
 • Moglo bi naštetiti srcu.
 • Može uzrokovati proljev.
 • Može biti uzrok oštećenja jetre.
 • Izbijanje akni.

Ovo su neke od popularnih nuspojava kokosovog ulja koje se mogu pojaviti ako se uzima u ne baš odgovarajućoj količini.

Kokosovo ulje jednostavno je najbolje rješenje koje možete koristiti za većinu svojih potreba za zdravljem, kosom i kožom. Sadrži sve potrebne prednosti koje mogu učinkovito riješiti sve probleme korisnika. Prehrana s kokosovim uljem potpuno je prikladna za poboljšanje zdravlja, kose i kože korisnika. Jedino što je potrebno je biti svjestan svih blagodati kokosovog ulja i različitih načina na koje ih možete maksimalno iskoristiti.

Ako trebate neke druge informacije o raznim prednostima kokosovog ulja, ostavite komentar u nastavku. Vratit ćemo vam se s najboljim mogućim informacijama o istom.