9 najboljih materijala za izradu Rangolija kod kuće!

Indija je tradicionalni dom folklora. Bila to epska bitka kod Mahabharata ili svileni glas Tansena koji je donio oborine; ove čarobne priče dio su djetinjstva svakog Indijanca. Indija je također dom najrazličitijih svjetskih tradicija. Vode nas moralne vrijednosti ovih tradicija, svakim danom postajući sve bolji pojedinac. Sama raznolikost ovih tradicija ističe Indijance. U zemlji u kojoj se prema drveću i životinjama postupa s pijetetom nije teško zamisliti kako su i neživi predmeti sastavni dio ove tradicije.

rangoli materijala

Govoreći o neživom predmetu, teško je potkopati važnost kuće koja čini dio tradicije. Za kuću se kaže da je prebivalište božanstva, s punim pravom, budući da je kuća samo druga građevina bez ljudi koji u njoj žive, a u ljudima tražimo boga. Baš kao što svijećama, tamjanom i cvijećem ukrašavamo hram božanstva, Rangoli je još jedna indijska inovacija u ukrašavanju Božjeg boravišta.

Obično se Rangoli koristi na festivalima poput Diwalija kako bi poboljšao estetsku auru kuće.

Što je Rangoli:

Rangoli je zamršen uzorak i oblik slobodne umjetnosti posebno nacrtan na podovima zgrade koristeći materijale poput korištenja kolam praha, obojene riže, punije zemlje itd. Ili njihove kombinacije. Uobičajeno nacrtani tijekom festivala kao što su Holi i Diwali, takvi se obrasci sada mogu vidjeti kako krase kućanstva u većini povoljnih prilika kao znak prosperiteta i dobrog predznaka.

Rangoli Designs

Materijali koji se koriste za Rangoli:

Iako je Rangoli umjetnost sama po sebi u svojim zamršenostima, stvarni materijal od rangolija prilično je pristupačan i jednostavan za nabavku. Pažljivo odabrani, oni će zasigurno prizvati život u dizajn Rangolija i učiniti ga živopisno šarmantnim. Sljedeći se materijali široko koriste za savršeni Rangoli –

  1. Kolam u prahu: Ovo je bijeli fini prah koji se koristi za crtanje početnih obrisa rangolija. Nakon što je napravljen osnovni obris, drugi materijali se koriste za popunjavanje unutrašnjosti dizajna.
  2. Fullerova Zemlja: Multanimitti ili Fullerova zemlja također služe osnovnoj svrsi ocrtavanja Rangolija. Nadaleko poznata po svojim blagodatima, Fullerova se Zemlja uglavnom koristi za izradu slobodnih ruku rangolisa gdje je potreban minimalni ukras. To je najpopularniji materijal za rangoli na jugu Indije.
  3. Rangoli u prahu u boji:  Ovaj materijal Rangoli najvažniji je od svih jer Rangoliju daje njegovu karakterističnu šarenu prirodu. Koristeći različite omjere sitnog pijeska i obojenog praha ili Gulala, može se dobiti željeni ton boje. Pijesak također smanjuje potrošnju boje i dovodi do ekonomičnosti.
  4. Kristalna sol – Koristi se za pozajmljivanje volumena Rangoliju. Kada se boja pospe po bazi kristalne soli, daje 3D efekt rangolima.
  5. Latice i cvijeće – Koristi se kao sredstvo za ukrašavanje i koristi se za poboljšanje ljepote rangolija isticanjem njegovih granica.
  6. Diyas i svijeće – Koriste se za osvjetljavanje Rangolija i dodavanje elementa mistike.
  7. Boje tkanina/plakata – Kad se želi polutrajni Rangoli, mogu se koristiti boje postera ili tkanine. Budući da u određenoj mjeri odbijaju vodu, mogu izdržati slučajno izlijevanje vode.
  8. Otočeni čips i kamenje- Koristi se za dodavanje volumena Rangoliju.
  9. Voće i povrće – Iako je relativno novi koncept dizajna Rangoli, postaje sve popularniji.

Uz dovoljnu količinu kreativnosti, napraviti Rangoli zadatak je previše jednostavan čak i za amatera. Virtualna lakoća izrade rangolija, zajedno sa svojom tradicionalnom vrijednošću, godinama će se pojavljivati ​​u svakoj prilici običnog čovjeka.