20 različitih vrsta majmuna sa slikama i karakteristikama

Majmuni! Pa, kome treba uvod u ova drska, nestašna stvorenja? Kradu nam hranu, rashlađuju se u našim dvorištima, pa čak stvaraju kaos u našim hramovima. No, jeste li ikada pokušali zaviriti u njihov svijet i razumjeti više o tim primatima? Danas ćemo vam pomoći upravo u tome upoznajući vas s različitim vrstama majmuna i njihovim karakteristikama.

vrste majmuna

S više od 334 vrste majmuna u njihovom kraljevstvu, svijet Majmuna nije tako jednostavan kako ga mi zamišljamo. Budući da su oni najbliži rođaci ljudima, ima smisla zbližiti se s njima i upoznati što jedu, kako žive itd..

Spremni za ozbiljan posao s majmunima? Čitajte zajedno!

Što je majmun? & To su vrste:

Majmun je četveronožni primat koji ima dugačak rep i ravno, kratko lice. Može se slobodno kretati po svim udovima i ima dobro uspostavljena stopala i dlanove.

Majmuni su sisavci koji izravno rađaju svoje mlade. Obično žive u skupinama koje se zovu “plemena” ili “trupe”. Jednostavan način da ih razlikujete od ostalih primata poput majmuna i gorila je njihov visoki rep pomoću kojeg lako zamahuju s grana i bez osjetnih brkova na licu.

Klasifikacija majmuna:

Majmuni su općenito klasificirani u dvije velike kategorije – Majmuni Starog svijeta i Majmuni Novog svijeta.

  • Majmuni Starog svijeta pripadaju zemljama poput Afrike, Azije itd. Žive na različitim staništima poput šuma, snježnih planina, brda, pa čak i gradova. Ove vrste možete identificirati iz onih iz Novog svijeta s nosnicama usmjerenim prema dolje i samo s dva pretkutnjaka. Poznati su i kao daltonisti i mogu vidjeti svijet samo crno -bijelo. U ovoj kategoriji postoji približno 160 vrsta.

Primjeri: Pavijani, languri, makaki itd.

  • Majmuni Novog svijeta pripadaju regijama Južne i Srednje Amerike, Meksika. Obično žive u tropskim klimama i veći dio života provode na drveću. Zato su opremljeni oštrim noktima i dužim repovima. Ove vrste majmuna imaju široke i zaobljene nosnice i mogu vidjeti sve boje poput ljudskog bića. U kategoriji Novi svijet postoji približno 174 vrste.

Primjeri – Majmuni vjeverica, Tamarin, Majmun zavijač itd.

Popis 20 različitih vrsta majmuna i njihovih karakteristika:

Evo detaljnih informacija o 20 vrsta majmuna koje će vam pomoći razlikovati vrste jedna od druge:

1. Pavijani:

Pavijani

Pavijani su jedna od najvećih vrsta u kraljevstvu majmuna Starog svijeta. Prosječni mužjak teži između 33 i 80 kilograma, a veličina se kreće od 20 do 34 inča. Obično žive u polusušnim i tropskim šumama Afrike, Azije i arapskih regija i imaju životni vijek od 30 godina u divljini. Njihovo znanstveno ime je Papio, a boja kože kreće se od maslinaste do žućkastosmeđe. Pavijani su svejeda stvorenja i uspijevaju u gotovo svemu što nađu poput voća, korijenja, glodavaca, trave, ptica, a ponekad čak i beba većih sisavaca poput jelena. Iako imaju rep, nije dobro opremljen za hvatanje predmeta poput grana.

2. Makaki:

Makaki

Makaki su vrste majmuna tipa Starog svijeta koji se obično nalaze u zemljama poput Indije, Pakistana, Kine itd. Među njima se rezus makaki smatraju visoko inteligentnim i prilagodljivim vrstama. Znanstveno ime ovih primata je Macaca Mulatta, a prosječni životni vijek u divljini im je 4 godine. Teže između 8,75 i 26,5 kilograma, a visina im se kreće od 17,75 do 25 inča. Makaki obično žive u trupama od nekoliko desetaka do nekoliko stotina majmuna i održavaju veliku društvenu vezu jedni s drugima.

3. Guenoni:

Guenons majmun

Guenoni su jedna od najljepših i najljepših vrsta majmunskog kraljevstva. Oni su primati Starog svijeta i mogu se identificirati s mekim krznom koje ima pjegavi izgled crne, smeđe ili žute boje. Jedinstvena značajka ove životinje je krzno kontrastne boje na nosu. Mužjaci ove vrste teže oko 7 kg, dok ženke teže oko 5 kg. Duljina se kreće od 42 do 56 cm. Guenoni žive u šumama i močvarama. Njihova prehrana sastoji se od voća, lišća, povrća, insekata itd. Znanstveno ime Guenona je Cercopithecus, a životni vijek im je oko 20-30 godina.

4. Mangabeji:

Mangabeji

Mangabeji (Cerocebus) su majmuni starog svijeta koji se obično nalaze u afričkim tropskim šumama. Prilično su velike veličine, prosječne duljine tijela od 40 do 90 cm. Ove vrste teže od 6 kg (ženke) do 11 kg (mužjak). Jedinstveni aspekt ove vrste je njihov izuzetno dugačak rep koji mjeri koliko i duljina tijela. Poznato je da su mangabeji vrlo društvene životinje koje komuniciraju glasnim vokalizacijama. Njihova glavna prehrana sastoji se od sjemena, plodova i lišća. Zbog svojih dugih i oštrih prednjih zuba, Mangabeji mogu zagristi čak i tvrdo voće i uživati ​​u njima.

5. Colobus:

Majmun Colobus

Colobus (Colobus Angolensis), koji se naziva i crno -bijeli Colobus su autohtoni afrički tip majmuna koji pripadaju kategoriji Starog svijeta. Mogu se razlikovati po prekrasnom crnom krznu na tijelu i bijelom ogrtaču poput krzna na plaštu s čupavim repom, bradom i palčevima. Ta bića imaju prosječan životni vijek od 20 godina u divljini i teška su od 4 do 14 kg s duljinom tijela do 1,3 m. Koriste dugi plašt za rad poput padobrana dok skaču s velikih visina. Ovi listojedi love se zbog svog raskošnog krzna i suočeni su s prijetnjom izumiranja.

6. Mandrile:

Mandrill majmun

Mandri (Mandrillus Sphinx) jedna je od najvećih vrsta majmuna Starog svijeta. Poznati su po šarenom i živahnom izgledu. Ta bića se lako mogu identificirati s crvenim i plavim oznakama na licima i jarko crvenim stražnjim dijelovima. Ove boje postaju dublje kada su životinje uzbuđene ili agresivne. Obično sramežljivi i povučeni, Mandrill se rijetko svađa i koristi svoje duge pseće zube za samoobranu. Prosječni životni vijek im je 20 godina, teški su 77 kilograma i dugi 3 stope. Mandrile su označene kao ranjive vrste zbog masovnog lova.

7. Langursi:

Langurs

Langurski majmuni (Semnopithecus) porijeklom su iz indijskog potkontinenta i dio su kategorije Starog svijeta. Zovu ih i Hanuman Langur ili Hanuman Monkeys. Te životinje imaju duljinu tijela do 40 cm i dugačak rep od 50 do 100 cm. Prosječna težina im je 5,5 kg i mogu živjeti do 30 godina. Langur se može prepoznati po sivom ili smeđem tijelu s crnim licem. Hindusi ih smatraju svetim i pustili su ih da žive u hramovima i selima. Languri se pretežno hrane lišćem, voćem, povrćem i sitnim kukcima.

8. Proboscis:

Nos

Proboscis (Nasalis Larvatus) također je majmun starog svijeta koji je porijeklom iz šuma Bornea. Lako se može identificirati s iznimno dugim i debelim nosom, zbog čega je dobio naziv “majmun dugog nosa”. Ta su stvorenja drveća (uvijek žive na drveću) i nikada ne odlaze na kopno ako im nije uskraćena hrana. Teške su do 20 kg, mjere oko 53 do 76 cm, a prosječni životni vijek im je 20 godina. Njihova prehrana sastoji se od lišća, plodova, sjemena i insekata. Neuspješno krčenje šuma Bornea predstavlja ozbiljnu prijetnju ovim životinjama.

9. Marmozeti:

Marmozeti

Marmoseti (Callithrix Jacchus) su majmuni novog svijeta koji žive na visokim stablima južnoameričkih kišnih šuma. Postoji oko 20 vrsta njihovih vrsta, a najmanja među njima, nazvana Pygmy Marmoset, ima samo 6,2 inča i teži oko 140 grama. Ove ljupke životinje imaju mekano krzno na tijelu i pramenove kose na licu. Ostaju samo na krošnjama drveća i žive u malim skupinama od 4-15 životinja. Marmozeti su svejedi i hrane se gotovo svime. Obično rađaju bebe blizance, što je prilično rijetko kod primata. Prosječni životni vijek im je 5-16 godina u divljini.

10. Tamarini:

Tamarini

Tamarini (Saguinus) su novi svjetski majmuni koji se obično nalaze u prašumama Srednje i Južne Amerike. Postoje različite podvrste Tamarina poput Tamarina zlatnog lava (vidi se na ovoj slici), cara Tamarina, Tamarina s pamučnim vrhom, Tamarina crnaca, Tamarina s crnim plaštem itd. Većina ovih vrsta ima brkove poput dlaka na licu u senzorne svrhe . Mjere oko 13-30 cm (isključujući rep) i teže oko 900 g. Ovi primati male veličine mogu živjeti na drveću i uglavnom su aktivni danju tražeći hranu.

11. Kapucini:

Majmun kapucini

Kapucini (Cebus) su majmuni Novog svijeta koji se obično nalaze u tropskim šumama Srednje i Južne Amerike. To čudno ime dobili su zbog “kape” poput kose na glavi koja nalikuje obrijanim glavama redovnika kapucina. Poznato je da su kapucini iznimno inteligentna bića koja žive u bučnim trupama na visokim stablima. Duljine su oko 55 cm, težine oko 3-4 kg i u prosjeku žive 15-25 godina u divljini. Ovi primati su pretežno vegetarijanci i vole jesti plodove palme. Boja im je od crne ili smeđe sa bijelom ili sijedom kosom na licu i gornjem dijelu tijela.

12. Paukovi majmuni:

Paukovi majmuni

Paukovi majmuni (Ateles) novi su majmuni svijeta koji se nalaze u prašumama od južnog Meksika do Brazila. Oni su veliki primati sa samo četiri prsta na svakom dlanu i bez palca. Međutim, koriste rep za brzo premještanje s grane na granu i iznimno su okretni u pokretima. Ova stvorenja teže oko 6 kg i imaju duljinu tijela 35-66 cm. Rep majmuna pauka duži je od tijela, a dlaka je u nekoliko boja poput crne, tamnosmeđe itd. Ove vrste majmuna idu u velikim trupama i uživaju u plodovima, sjemenkama, lišću, paucima i jajima.

13. Titi:

Titi

Majmuni Titi (Callicebus) nove su svjetske vrste koje žive u kišnim šumama sliva rijeke Amazonke. To su drvenasta stvorenja koja rijetko silaze na tlo i radije borave u gustoj vegetaciji. Titis se može prepoznati po kestenjastosmeđem dlakavom tijelu, crnom licu i sivom repu. Teški su oko 2,2 kg i dugački oko 13 inča. Ovi primati imaju složene vokalizacije u usporedbi s drugim vrstama, a komunikacija se odvija putem skupa teritorijalnih poziva. Oni prvenstveno jedu voće i neprestano traže hranu tijekom cijelog dana.

14. Saki:

Saki

Saki majmuni (Pithecia Pithecia) nove su svjetske vrste koje pripadaju južnoameričkim šumama. Može ih se prepoznati po dugačkom krznu grubog izgleda koje gotovo prekriva tijelo poput ogrtača. Mužjaci imaju bjelkasto lice, dok ženke imaju sivo lice s bijelom linijom sa strane njuške. Sakiji su dugački oko 30-50 cm, teški oko 2 kg i dugog čupavog repa. Aktivni su danju i obično se hrane plodovima, lišćem, sjemenkama itd. Sakiji radije žive kao monogamni parovi i rađaju samohrane bebe.

15. Ćelavi Uakaris:

Ćelav Uakaris

Ćelavi majmuni Uakari (Cacajao Calvus) novi su svjetski majmuni koji žive u prašumama amazonskog bazena. Karakterizira ih dlakavi kaput crvenkasto-smeđe do narančaste boje, ćelava glava i jarkocrveno lice. Uakarisi teže oko 4,4 do 6,6 kilograma i mjere oko 14 do 22,5 inča. U divljini im je prosječni životni vijek od 15 do 20 godina. Iako imaju kratke repove u usporedbi s drugim vrstama, Uakaris se može brzo kretati po drveću koristeći svoja četiri udova. Žive u velikim trupama, ali se u lovu na hranu dijele u manje grupe. Zbog niske stope reprodukcije, broj Uakarisa se brzo smanjuje.

16. Majmuni vjeverica:

Vjeverica Majmuni

Vjeverice (Saimiri) nove su svjetske vrste koje žive u prašumama Srednje i Južne Amerike. Oni su drvenasta stvorenja koja žive na gornjim krošnjama. Majmuni vjeverice mogu se prepoznati po maslinastozelenim dlakama i žutim udovima. Žive u velikim trupama od preko 300 majmuna i međusobno komuniciraju oko 26 različitih glasovnih poziva. Ove vrste majmuna teže oko 270 do 730 grama i mjere oko 60 do 72 cm u duljinu. Uspijevaju na plodovima, cvijeću, soku drveća, paucima, insektima itd. I mogu živjeti oko 20 godina u idealnim uvjetima.

17. Vervet:

Vervet

Vervet majmuni (Chlorocebus Pygerythrus) autohtone su afričke vrste koje pripadaju kategoriji starog svijeta. Imaju sivu, pjegavu dlaku s crnim licem i udove crne boje. Bijela krzna prolazi oko čela i stapa se s brkovima. Dušice su dugačke 15-24 inča i teške su oko 3 do 5 kg. Dugi rep mjeri gotovo isto kao i tijelo. Oni su svejeda stvorenja, a svaka četa može uključivati ​​50 pojedinaca. Ovi primati obično žive na velikim nadmorskim visinama do 4000 metara nadmorske visine.

18. Guereza:

Guereza

Guereza majmuni (Colobus Guereza) pripadaju kategoriji starog svijeta i obično se nalaze u planinskim predjelima Ugande i Konga u Africi. Prepoznaju se po dugom svilenom crnom krznu s bijelim velom na vrhu i crnim čupavim repom. Guereze su ili crno -bijele ili samo crne. U jednom trenutku ove su životinje bile zaklane u velikom broju zbog svog lijepog i ukrasnog krzna. Guerezas teži oko 8 do 10 kg i ima duljinu do 60 cm. U zatočeništvu ne opstaju dugo i uglavnom uspijevaju na vegetarijanskoj prehrani.

19. Crni urlik:

Crni urlik

Majmun crnog urlača (Alouatta caraya) majmun je Novog svijeta koji je prilično velikih dimenzija u usporedbi s drugim vrstama. Porijeklom su iz Argentine, Brazila, Bolivije i Paragvaja i radije žive u širokolisnim šumama. Ovi primati proizvode neobično glasan zavijajući zvuk zbog čega dobivaju ime “Zavijač”. Njihovi se pozivi mogu čuti s gotovo 3 milje, a mužjaci su glasniji od ženki. Zavijači uglavnom žive na drveću i hrane se voćem, lišćem i sjemenom. Imaju težinu od 7 do 14 kg i duljinu od 50-60 cm.

20. Bušilica:

Bušilica

Drill majmuni (Mandrillus Leucophaceus) veliki su majmuni starog svijeta koji su blisko povezani s Mandrillima i Babunovima. Nalaze se samo u nekim dijelovima Nigerije, Kameruna i Ekvatorijalne Gvineje. Bušilice imaju tamno sivkastosmeđi kaput i dno neobično svijetle boje. Dominantni mužjaci ove vrste imaju jarkocrvenu mrlju na bradi. Dok mužjaci teže oko 50 kg, ženke imaju samo 12,5 kg, što pokazuje ekstremni spolni dimorfizam kod ove vrste. Iako ova stvorenja izgledaju agresivno zbog prednjih zuba, zapravo su stidljiva i radije žive u osami.

Zanimljive činjenice o majmunima:

Evo još nekoliko zanimljivih činjenica o ovim fascinantnim primatima:

  • Većina majmuna živi na drveću, ali neki od njih radije žive na zemlji.
  • Majmuni su svejedi, a samo nekoliko njih jede strogu vegetarijansku prehranu.
  • Rezus majmuni su visoko inteligentne vrste koje se mogu prepoznati u ogledalu.
  • Istraživanja pokazuju da majmuni mogu brojati predmete i obavljati osnovne proračune.
  • Gotovo sve vrste majmuna imaju repove.
  • Vrh majmunskog repa ima golu kožu koja nudi bolju osjetljivost. To može biti vrlo korisno dok se penjete, ljuljate ili berete predmete repom.
  • Paukov majmun ima najduži rep među primatima koji je dugačak gotovo 3 stope, dok je tijelo samo 2 stope.

Jeste li voljeli čitati o različitim vrstama majmuna? Nažalost, većina ovih prekrasnih životinja suočena je s prijetnjom izumiranja zbog masovnog lova na grmlje i brzog krčenja šuma. Krajnje je vrijeme da zaštitimo ove vrste od nestajanja s lica zemlje educirajući sebe i sljedeće naraštaje o njihovoj važnosti!

ODRICANJE: Članak je napisan isključivo u informativne svrhe, a autor ne preuzima isključivu odgovornost za točnost objavljenog sadržaja. Podaci navedeni u članku izvučeni su iz više izvora koji mogu, ali i ne moraju biti točni ili dovoljni.

Česta pitanja:

P1. Koji je najveći majmun na svijetu?

Odgovor: Mandrill, koji je majmun starog svijeta, najveći je u kraljevstvu majmuna. Odrasli Mandrill teži oko 36 kg i mjeri oko 95 cm, isključujući rep i glavu. Mandri su vrlo šarena stvorenja i žive u prašumama Afrike.

Q2. Mogu li majmuni biti dobri kućni ljubimci??

Odgovor: Ne! Majmuni su divlje životinje i nezakonito ih je nabaviti kao kućne ljubimce. Također, majmuni su vrlo društvena bića i ne mogu živjeti bez svojih trupa. Potrebna im je stalna pažnja i predanost, što je čovjeku vrlo teško dati.

P3. Kada majmuni spavaju?

Odgovor: Većina majmuna su dnevna bića, što znači da su aktivni danju i spavaju noću. Međutim, neki od njih su noćni i aktivni su noću. Majmuni spavaju na drveću i repom omotavaju tijela.