Prednosti eteričnog ulja čajevca za kožu: upotrebe i mjere opreza!

Prednosti ulja čajevca

Jeste li ikada poželjeli čarobni štapić koji bi mogao otkloniti akne i prištiće? Što ako kažemo da ga možete imati? Da! Ulje čajevca nudi brojne prednosti za vašu kožu što ga definitivno čini čarobnim! Nije ni čudo zašto se koristi kao osnovni sastojak u mnogim proizvodima za njegu kože poput sapuna, losiona, sredstava za čišćenje i seruma.

Ali što je ulje čajevca? Ulje čajevca eterično je ulje ekstrahirano iz lišća Melaleuca Alternifolia, koje je izvorno austrijsko stablo. Iako se uzgaja gotovo 100 godina, sastojak u posljednje vrijeme dobiva na popularnosti zbog svojih prekrasnih protuupalnih i antimikrobnih svojstava (1).

U ovom ćemo članku istražiti više o prednostima ulja čajevca za kožu, zajedno s rizicima i popisom proizvoda s ovim sastojkom.

6 nevjerojatnih prednosti ulja čajevca za lice i kožu:

Ulje čajevca snažan je sastojak koji se koristi sam ili u kombinaciji s drugim sredstvima za njegu kože. Od liječenja akni do mikrobnih infekcija, ulje čajevca nudi mnoga rješenja za sve vaše kožne probleme.

Pogledajmo sada detaljne informacije o prednostima ulja čajevca za kožu i lice:

1. Liječi akne i prištiće:

Ulje čajevca poznato je kao najbolji lijek benzoil peroksidu za prirodno liječenje prištića i prištića na licu i leđima. Studija je pokazala da proizvodi bez recepta koji sadrže ulje čajevca mogu učinkovito smanjiti blage do umjerene akne i lezije na licu (2). Ovo djelovanje može se pripisati snažnim antimikrobnim i protuupalnim svojstvima ulja čajevca. Osim toga, ulje čajevca sadrži spoj zvan terpen, koji se može boriti protiv bakterija koje uzrokuju akne i ograničiti njihov rast.

2. Ubrzava proces zacjeljivanja rana:

Ulje čajevca koristili su australski domoroci za liječenje rana, posjekotina i opeklina na koži. Čak se i moderna znanost slaže da je ulje čajevca doista brži liječnik rana. Studija iz 2013. pokazala je da je devet od 10 sudionika koji su primali lokalno ulje čajevca u kombinaciji s konvencionalnim lijekovima smanjilo vrijeme zacjeljivanja rana (3). Jaka antibakterijska svojstva ovog eteričnog ulja mogu se boriti protiv infekcija i brzo zacijeliti ožiljke na koži.

3. Sprječava mrlje i tamne mrlje:

Drvo čaja neizravno sprječava stvaranje mrlja, ožiljaka i tamnih mrlja uzrokovanih aknama. Studija je pokazala da se ulje čajevca može boriti protiv bakterija koje inficiraju pore vaše kože, dok protuupalna svojstva umanjuju pojavu površinskih ožiljaka uzrokovanih aknama (4). Osim toga, antioksidansi prisutni u ovom ulju, poput α-terpinena, α-terpinolena i γ-terpinena, bore se protiv slobodnih radikala kako bi spriječili pojavu tamnih mrlja na licu.

4. Može ukloniti oznake kože:

Oznake na koži su labave, bezbolne izrasline kože koje su obično bezopasne, ali neugodne. Mnogi ljudi koriste ulje čajevca za uklanjanje mrlja s kože zbog njegovih snažnih protuupalnih i gljivičnih svojstava. Iako nema znanstvenih dokaza koji ukazuju na isto, pacijenti koji su koristili ulje čajevca na tim izraslinama tvrdili su da ih je osušilo i na kraju otpalo.

5. Može li se liječiti ekcem i psorijaza:

Ulje čajevca nudi mnoge prednosti osobama sa kožnim stanjima poput ekcema, psorijaze itd. Protuupalna svojstva ovog ulja mogu smanjiti lezije, kao i pružiti utjehu od svrbeža. Antiseptička i antimikrobna svojstva mogu umiriti vašu kožu i smanjiti rizik od širenja infekcija. Osim toga, studija iz 2011. potvrđuje da je ulje čajevca učinkovito sredstvo protiv ekcema od ostalih lokalnih lijekova u smanjenju upale i svrbeža zbog suhe kože (5).

6. Kontrolira višak proizvodnje sebuma:

Iako nema dovoljno dokaza koji bi dokazali da ulje čajevca kontrolira višak masnoće na koži, definitivno pomaže u smanjenju rizika od akni kod ovog tipa kože. Antimikrobna svojstva bore se protiv mnogih vrsta bakterija koje uzrokuju lezije na koži.

Studija 2016. pokazala je da je krema za sunčanje s kremom od gela koja sadrži ulje čajevca bila učinkovita u kontroli viška masnoće na koži i minimizira problem prištića (6). Ista svojstva ulja čajevca mogu igrati ulogu u smanjenju mitesera i mitesera na licu.

Mjere opreza koje morate poduzeti dok koristite ulje čajevca

Drvo čaja visoko je koncentrirano eterično ulje i izuzetno snažno. Nikada ne smijete koristiti nerazrijeđeno ulje čajevca izravno na kožu jer može izazvati ozbiljne opekline. Evo nekoliko važnih točaka na koje morate obratiti pažnju prilikom korištenja ulja čajevca:

  • Uvijek pomiješajte ulje čajevca s uljem nosačem poput kokosa, badema itd. U omjeru 1:12 (ulje čajevca: ulje u kapi) prije nanošenja na kožu.
  • Pazite na simptome poput crvenila, iritacije, svrbeža, osjetljivosti itd. Nakon nanošenja ulja čajevca na malo područje vaše kože. Ako razvijete bilo što od navedenog, odmah prekinite njegovu upotrebu i temeljito isperite vodom.
  • Izbjegavajte unos ulja čajevca ili nanošenje na osjetljiva područja poput očiju, nosa, usta, slomljene kože, posjekotina, rana itd. Prije upotrebe ulja čajevca za zacjeljivanje rana, bolje je provjeriti s liječnikom ili ovlaštenim aromaterapeutom.
  • Nemojte koristiti ulje čajevca za mlađu djecu, trudnice, osobe s već postojećim bolestima poput astme ili one koje koriste lijekove za kožu bez upita liječnika.

Završne misli:

To su neke od najboljih prednosti ulja čajevca koje vrijedi znati. Također možete pokušati koristiti robne marke proizvoda za njegu kože koji koriste ulje čajevca kao ključni sastojak. Iako nude slične prednosti, eterična ulja uvijek imaju prednost!

Česta pitanja

1. Koje su najbolje marke proizvoda za njegu kože na bazi ulja čajevca?

Gotovo sve velike robne marke za njegu kože koriste ulje čajevca kao glavni sastojak u borbi protiv akni i infekcija kože. Pouzdane tvrtke kao što su Body Shop, Juicy Chemistry, Mama Earth, Natural Vibes itd. Koriste organsko i kvalitetno eterično ulje čajevca u svojim losionima i serumima.

2. Mogu li ostaviti ulje čajevca na koži preko noći?

Preporučujemo da napravite patch test prije korištenja ulja čajevca kao tretmana preko noći. Nanesite razrijeđeno ulje čajevca na malo područje kože i pričekajte 6-8 sati. Ako ne primijetite alergijske reakcije, možete nastaviti sa svojim planom. Također je bolje provjeriti kod dermatologa da li ste sa sigurnije strane.

3. Hoće li se ulje čajevca pomiješati s hidratantnim kremama?

Da! Ulje čajevca može se pomiješati s hidratantnim kremama i losionima radi lakšeg nanošenja. Opet se preporučuje patch test kako bi se osiguralo da se sastojci ne sukobljavaju. Kad znate da je omjer točan, možete ga redovito koristiti.