Osam najboljih načina za prirodno osvjetljavanje kože umjesto kemijskog tretmana za izbjeljivanje kože

U današnje vrijeme na tržištu možete pronaći mnogo proizvoda za izbjeljivanje kože. Problem je u tome što ih je više od polovice napravljeno kemikalijama koje također nanose štetu vašoj koži. No, ako želite postići blijeđi ton, to možete učiniti pomoću prirodnih proizvoda za posvjetljivanje kože. I možete postići nekoliko nijansi svjetlije bez oštrih nuspojava koje dolaze s kemijskim tretmanima.

Posvijetlite kožu umjesto kemijskog tretmana za izbjeljivanje kože

Što je tako loše s komercijalnim tretmanima za izbjeljivanje kože?

Glavni aktivni sastojak u većini kemijski proizvedenih tretmana za izbjeljivanje kože je hidrokinon. Sada, ovaj sastojak u početku nije štetan. Ima potencijal inhibirati proizvodnju melanina, kemikalije koja daje boju vašoj koži. Međutim, ako se koristi dulje vrijeme, ovaj sastojak može potamniti vašu kožu. Što je još gore, može uzrokovati prerano starenje i druge simptome oštećenja kože.

Dobra vijest je da priroda ima mnogo drugih sastojaka koje možete koristiti za izbjeljivanje kože. Djeluju na isti način, inhibirajući proizvodnju melanina, kemikalije koja izaziva tamnu pigmentaciju, te apsorbirajući štetne UV zrake od sunca. Evo nekoliko najboljih prirodnih sastojaka.

Ekstrakti citrusa:

Sok od limuna i korice naranče najbolja su prirodna sredstva za izbjeljivanje koja možete pronaći. Bogati vitaminom C, oba ova sastojka pomažu održavajući kožu čvrstom i podržavajući njezino zdravlje. Vitamin C igra ulogu u proizvodnji kolagenih vlakana koja podržavaju vašu kožu. Kada se lokalno primjenjuju, limun i naranča mogu usporiti hiperaktivne melanocite, stanice koje proizvode melanin.

Pošteno: ako imate osjetljivu kožu, razrijedite limunov sok jer može iritirati vašu kožu.

Koji kiselina:

Pogledajte etiketu gotovo svih krema za posvjetljivanje kože, i naći ćete kojić kiselinu na popisu sastojaka. Ovaj bijeli kristalni prah dobiven je iz gljive u Aziji, a godinama se koristio kao prirodna alternativa hidrokinonu. Isto kao i hidrokinon, može pomoći u smanjenju promjene boje kože, hiperpigmentacije i još mnogo toga. Kojična kiselina djeluje tako što inhibira funkciju tirozinaze, proteina koji je odgovoran za proizvodnju melanina. Istodobno, koži pruža antioksidativne prednosti i štiti je od sunca.

Ekstrakt medenjaka:

Neke od prirodnih sastojaka za posvjetljivanje lako je pronaći, dok je neke teže nabaviti. Ovaj spada u potonju kategoriju. Ekstrakt medenjaka dolazi iz lišća biljke. U mnogim kozmetičkim proizvodima ekstrakt medvjetke koristi se kao adstrigent. Ekstrakt također sadrži alfa arbutin, kemikaliju koja vam može pomoći da brzo posvijetlite kožu. Ovaj sastojak također može pomoći kod pjegica, tamnih mrlja i drugih vrsta i oblika promjene boje kože.

Bonus bodovi: ekstrakt medvjetke sadrži filtere za zaštitu od sunca koji će smanjiti količinu sunčanja koju osjetite nakon izlaganja suncu.

Ekstrakt sladića:

Sok izvađen iz korijena sladića dugo je bio sastavni dio kineske medicine. No, što se tiče posvjetljivanja kože, to je bilo tek početkom 1990 -ih. Tada su japanski znanstvenici identificirali spoj u sladiću pod nazivom glabridin, koji može apsorbirati UVA i UVB zrake i biti učinkovit element za izbjeljivanje kože.

Ovaj spoj djeluje tako što inhibira enzime koji proizvode melanink za čak 50%. I to čini bez ikakvih oštećenja stanica kože.

Vitamin B3:

Kada se primjenjuje lokalno, vitamin B može pomoći vašoj koži da zadrži vlagu. Koža će vam biti mekša i glatkija. Osim toga, vitamin B3 pomaže u smanjenju finih bora. A za izbjeljivanje kože, vitamin može smanjiti proizvodnju melanina. Zato se B3 često dodaje kremama za kožu.

Phyllanthus Emblica (indijski ogrozd):

Ranije smo rekli da na popisu ima egzotičnih i teško pronaći sastojaka. Indijski ogrozd je još jedan primjer. Ekstrakt ove biljke ima antioksidativna svojstva, antimikrobna svojstva i isporučuje tonu vitamina C.

Kombinirajte sva ta tri, a sastojak može zaštititi vašu kožu od oštećenja od sunca i smanjiti hiperpigmentaciju.

Ekstrakt bijele duda:

Ovo drvo je porijeklom iz Kine. Ekstrakt stabla bijele duda sadrži mnoge zdravstvene prednosti, poput sprječavanja srčanih bolesti, smanjenja kolesterola i sprječavanja dijabetesa. Ali također može pomoći pri problemu izbjeljivanja kože.

Kao i drugi prirodni sastojci na ovom popisu, inhibira enzim tirozinazu, za koju znamo da je odgovorna za proizvodnju melanina. Samo kap ovog ekstrakta može smanjiti proizvodnju melanina za 50%.

Gigawhite:

Gigawhite je posvjetljivač kože formuliran iz 7 alpskih biljaka. Posvjetljivač kože korišten je kao primarni aktivni sastojak u proizvodima za kožu koji mogu pomoći u izbjeljivanju kože. Pomaže i kod pojave staračkih pjega.

Posvjetljivač je napravljen zahvaljujući posebnom izboru. Prvotno je odabrano više od 100 alpskih biljaka. Svi su oni uspjeli inhibirati tirozinazu, enzim koji pokreće proizvodnju melanina. Od toga je sedam korišteno. Tih sedam pokazalo je najveću inhibicijsku aktivnost. Rezultat je prirodno sredstvo za izbjeljivanje kože koje se sada koristi kao alternativa hidrokinonu.

Kako odabrati komercijalni prirodni proizvod?

Iako ovdje ne možete pronaći mnoge prirodne sastojke kao sirove, možete ih potražiti u komercijalnim proizvodima. Ako želite kupiti dobru kremu za izbjeljivanje, provjerite sadrži li neki od ovdje navedenih sastojaka.