13 uobičajenih osipa na koži koji se mogu pojaviti na bilo kojem tijelu

Osip na koži neugodna je situacija. obično je vrlo nježan i dolazi s zamjetnom promjenom teksture ili boje kože. Kad se pojave osipi na koži, oni mijenjaju boju vaše kože, a tekstura kože postaje svrbežna, natečena ili previše suha. Osipi zapravo nemaju poseban razlog zašto se pojavljuju. To bi jednostavno moglo biti zbog lista otrovne biljke koje ste možda dotakli ili alergijske reakcije koju ste mogli razviti na neku hranu ili bolest. Može ostaviti vašu kožu oštećenijom i puknutom, a ipak vas svrbež neće spriječiti da se ogrebete. Svi smo u jednom ili drugom trenutku skloni osipu na koži. Čitajte dalje kako biste saznali mnoge vrste i njihovu ozbiljnost za vaše tijelo. Blage se mogu liječiti kod kuće i nestati za jedan ili dva dana. Međutim, što je stanje ozbiljnije, bit će potrebno više lijekova i vremena.

Uobičajeni osipi na koži koji se mogu pojaviti bilo kojem tijelu

Osip na koži: Upoznajte zarazne i nezarazne osobe:

Evo nekih zaraznih kožnih osipa kojih morate biti svjesni. Zarazni kožni osipi šire se i uzrokuju ih bakterije, gljivice ili virusi. Neki od njih pojavit će se na naborima kože i gljivična su infekcija. Stoga, oni nisu specifični za mjesto i ovisit će o vrsti osipa koji razvijete. Bakterijska infekcija se može širiti od drugih ljudi. Utjecaj na kožu ovisit će i o organizmu koji je širi.

1. Lišajevi:

Osip na koži i uzroci lišajeva

Lišajevi pokazuju osip kružnog oblika koji je ljuskav i ima povišen rub. Rubovi prstena šire se prema van, a koža u unutrašnjosti prstena izgleda zdrava. To su zarazne gljivične infekcije koje su posljedica parazita, koji žive na stanicama u vanjskim slojevima ljudske kože. Prenosi se izravnim kontaktom s kože na kožu. Liječnici obično promatraju zahvaćeno područje pod mikroskopom kako bi provjerili jesu li to zapravo lišajevi.

2. Impetigo:

Osip na koži i uzroci impetiga

Još jedan zarazni osip koji je posljedica ozljede kože. To je posljedica drugog stanja kože poput dermatitisa koji je upala na koži. Međutim, lako se liječi i nije jako ozbiljno. Uobičajen je među bebama i djecom. Mjesto je oko usta, brade i nosa, gdje mjehurići ispunjeni tekućinom lako iskaču i tvore koricu boje meda. Dostupan je niz antibiotskih krema koje će vam pomoći u rješavanju u početnoj fazi. Međutim, to može biti jako svrbež i bol.

3. Stafilokok:

Kožni osip i uzročnici stafilokoka

Poznato je da staph bakterija uzrokuje infekciju kože kod ljudi. Najčešća vrsta je čir, gnoj koji nastaje u folikulu dlake ili u uljnoj žlijezdi. Najčešće se prenosi kontaktom kože i kože dodirom zaraženog područja. Stafilokok uzrokuje druge bolesti poput celulitisa, impetiga, sindroma toksičnog šoka tec. Može trajati oko dva do tri tjedna prije nego što potpuno nestane.

4. Šuga:

Osip na koži i uzrokuje šugu

Šuga jako svrbi i napravljena je od sitnih mjehurića i može izgledati ljuskavo. To je više zaraza nego infekcija, gdje grinje zvane Sarcoptesscabiei postavljaju svoje domove u vanjskom sloju kože. Koža će, međutim, žestoko reagirati na to pa dolazi do ljutitog osipa i svrbeža. Ovo ekstremno svrbežno stanje može se proširiti s jedne osobe na drugu izravnim kontaktom s kožom. Znaju da ostaju tu dok se ne liječe, pa čak i nakon tretmana, mrtve sitne mrlje i njihova mrtva jaja ostat će u koži oko 2 do 4 tjedna, što znači da će se svrbež i dalje nastaviti.

5. Herpes:

Osip na koži i uzroci herpesa

Poznato je da se herpes javlja u području vaših usta ili genitalija. Vlažni su mjehurići s tekućinom. HSV-1 je onaj koji uzrokuje čireve u području usana i usta, dok će HSV-2 uzrokovati rane u vašim genitalijama. Najčešći simptomi su simptomi nalik gripi, nelagoda pri mokrenju i mjehurići ispunjeni tekućinom. Vrlo je zarazna i nije STD.

6. Vodene kozice:

Osip na koži i uzroci vodenih kozica

još jedan uobičajen kožni problem sa kojim se svi suočavamo jednom u životu su vodene kozice. Ima osip od upaljenih prištića i zarazna je bolest. Može uzrokovati blagu groznicu. Vodene kozice se lako mogu širiti u blizini ili čak u zraku. To su tipično crvene mrlje mjehurića ispunjenih tekućinom. Uzrokuje ga virus nazvan varicella-zoster, koji dovodi do intenzivnog svrbeža. Potrebno je oko pet do deset dana da se izliječi.

7. Šindre:

Osip na koži i uzrokuje herpes zoster

Ovo je bolan kožni osip, koji je uzrokovan istim virusom kao i vodene kozice. Tipični simptomi uključuju svrbež, mjehuriće ispunjene tekućinom. Pojavljuju se sa strane vrata ili tijela osobe. Prati ga intenzivan ljutiti osip. Postoje antivirusni lijekovi koji se koriste za liječenje šindre.

Neinfektivni osipi na koži koje je vaše tijelo sklono:

Osim zaraznog, postoji i nekoliko nezaraznih kožnih osipa. Neki od njih su blagi poput pelenskog osipa koji nisu zarazni, ali mogu biti iritantni i neugodni. Ne šire se i obično nestanu za dan ili dva. Uzrokovana je gljivičnom infekcijom koja se obično pojavljuje u području pelena. Evo nekoliko neinfektivnih osipa na koži.

1. Ekcem:

Osip na koži i uzroci ekcema

Ekcem je stanje u kojem koža osobe svrbi, postaje crvena i natečena. Također dovodi do grubog i ispucalog izgleda. Uobičajeni uzrok ekcema je alergija, više poput iritacije kože koja se najčešće javlja kod djece nego kod odraslih. Nije zarazna, ali ako se alergijsko područje inficira, uzročnik ove infekcije može biti zarazan. Točan razlog, međutim, nije jasan, dok se smatra kao preaktivan odgovor tijela i njegovog imunološkog sustava na iritant.

2. Dermatitis:

Osip na koži i uzroci dermatitisa

Dermatitis je širok pojam koji se koristi za opisivanje upale kože. Obično ga karakteriziraju svrbež, crvenilo i osip. U nekim slučajevima nastaju i žuljevi. Ovlaživači i steroidne kreme znaju ublažiti dermatitis. Obično se osip javlja kada dio tijela dođe u dodir sa tvarima koje nadražuju kožu i na taj način izazivaju alergiju. Najčešće se javljaju u šakama, rukama, licu i nogama. Mjehurići koje proizvodi propustit će tekućinu kada se izgrebu.

3. Psorijaza:

Osip na koži i uzroci psorijaze

Ovo je nezarazno, ali kronično stanje koje stvara debelu ljusku kože. Pacijenti s psorijazom imaju mrlje abnormalne kože koje su crvene, svrbežne i ljuskave. Njihova ozbiljnost varira od malih mrlja na jednom dijelu tijela do prekrivanja cijelog tijela. Psorijaza je posljedica nekoliko čimbenika koji uključuju imunološki sustav. Imunološki sustav postaje preaktivan kada imate psorijazu i stvara upalu u tijelu. To je ono što u biti izvan svog tijela.

4. Seboreja:

Osip na koži i uzroci seboreje

Seborrhoea dermatitis pojavljuje se na tjemenu, a simptomi mogu biti bilo što, od suhog ljuskavog do žutog tjemena, ili masnih ljuskica s crvenom kožom. Moguće je razviti seboreju na bilo kojem masnom području tijela, a to može biti lice ili čak prsa i stražnja strana tijela. Masna koža shvaćena je kao jedan od faktora koji dovodi do seboreje, a čini se da pacijenti s ovim stanjem imaju rast godina na zahvaćenim područjima.

5. Rosacea:

Osip na koži i uzroci rosacee

Dermatolozi sugeriraju da abnormalnosti u krvnim žilama, krvnim žilama lica, dovode do ispiranja i crvenila, zajedno s vidljivim krvnim žilama. To je kronično, nezarazno, izlječivo stanje kože nalik aknama koje se može kontrolirati i upravljati. Poznato je da utječe na lice, a posebno na nos.

6. Koprivnjača:

Osip na koži i uzroci osipa

Koprivnjača je stanje koje dovodi do crvenih, svrbežnih podignutih rupica na koži. Dolazi u različitim oblicima i veličinama i nije poznato da traje duže od dvanaest sati. U najgorem slučaju, trajat će tjedan dana. Obično se radi o pojavi blijedocrvenih izbočina ili žuljeva koji se pojavljuju na koži, osobito nakon reakcije tijela na alergen. Svrbe ih, a ponekad i peckaju i peku. Oni nisu zarazni i poznato je da se pojavljuju u prsima ili leđima.

Neki od kožnih osipa trebaju iznimnu njegu, dok vam drugi čak ni ne daju do znanja kada dođu ili odu. Međutim, razumijemo koliko je teško i nelagodno hodati s osipom. Stoga se uvijek održavajte čistima i obratite se stručnjaku ili dermatologu za odgovarajuće lijekove. Ako odlučite sami pokušati, budite dvostruko sigurni. Ne pozivate druge nuspojave. Čuvaj se!